Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvn for Børnehavebarnet 3-6 år

Søvnbehov er forskelligt fra person til person og afhænger bl.a. af barnets alder. Jo yngre man er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Vigtigst er, at I fornemmer jeres barns behov og kigger på jeres barns tegn på træthed. 

Gode søvnvaner etableres ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid, og ved at den vågne tid i sengen ikke trækkes ud. Faste sove- og spisetider er med til at sikre en god døgnrytme. Ansvaret for at rytmer og sengetid bliver overholdt ligger hos forældrene. Anbefalinger omkring børns søvnbehov er baseret på Sundhedsstyrelsens Vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge.


Søvnbehov

Ved at skabe rammerne for god søvn og have rutiner omkring sengetid, giver I jeres barn chancen for at sove det, det har behov for.

  • 3-6 år: 10-12 timer pr. nat. 
  • Nogle børn på 2,10 år har stadig behov for en lur om dagen, måske især når de lige er startet i børnehave, og der er mange nye indtryk. Personalet informerer til opstartsmøde omkring Børnehuset søvnpolitik. I opstartsperioden tilbydes barnet en middagslur. 
  • Sover barnet stadig middagslur og er der problemer med, ikke at kunne falde i søvn om aftenen pga. manglende træthed, så kan I overveje, om middagsluren skal nedtrappes eller helt fjernes. 


Gode råd

Sørg for:

  • at barnet har et roligt og sikkert sovested med minimal støj, støv, lys og ingen røg 
  • en ordentlig madras, der passer til barnets vægt, så kroppen støttes rigtigt 
  • en dejlig dyne og måske en sovebamse/sutteklud - det skaber hygge og tryghed 
  • at gøre soveværelset klar til nat ved at rydde op, lufte ud og rulle for 
  • at sengen kun bruges, når barnet skal sove (og ikke til straf/timeout) 
  • ro omkring barnet, fx ved at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid 
  • faste sovetider og putteritualer 
  • at putte barnet, når det er træt og ikke overtræt. 


Putteritualer

Det at have gode putteritualer er vigtigt, og det har en betydning, hvad I laver sammen med jeres barn, inden det skal sove. Brug tid sammen med jeres barn om eftermiddagen og aftenen. Barnet vil lettere lægge sig til at sove, hvis det har fået opfyldt sit behov for nærvær og hygge. Følg samme hyggelige putteritual og læg barnet i seng på nogenlunde samme tid hver aften. Børn elsker rutiner, og børn med gode sovevaner sover bedre.

En aften kunne se sådan ud:

  • Spis tidligt. Barnet skal selvfølgelig ikke være sultent eller tørstigt, når I putter, men barnet sover heller ikke godt på alt for fuld mave. 
  • Efter aftensmaden vil rolige og hyggelige ritualer som bad, tandbørstning og godnathistorie hjælpe barnet med at falde til ro og vise, at dagen er omme. 
  • Brug tid på barnet, sid roligt sammen og læs en bog eller syng en sang, så der kommer ro på. 
  • Kig på barnet og læg mærke til tegnene på træthed. Børn, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, er som regel overtrætte. Børn kan også have svært ved at falde i søvn, hvis de er kommet for tidligt i seng – altså før de har vist tegn på træthed. 
  • Hold fast i samme sengetid, så diskussioner om hvornår barnet skal i seng undgås.


Svært ved at sove

Hvis jeres barn har mange tanker ved sengetid, kan en kort ”godnat-snak”, hvor I snakker om noget godt, give barnet positive tanker, når det skal sove. Rolig musik eller historie på CD kan fungere godt, hvis der er problemer med at falde i søvn. Det fungerer som et slags ”tapet”, der fjerner alle de små lyde i hjemmet og som får tankemylder på afstand. 


Hvad skærme gør ved søvnen

Børn bliver generelt ikke søvnige af at se TV. Tværtimod kan de blive mere vågne og have sværere ved at falde i søvn. 

Brug af skærme i form af TV, computere, mobiltelefoner og tablets inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Ved brug af skærme udsættes man for kunstigt lys. Lys fra skærme undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. Det kan betyde, at opmærksomheden øges, og døgnrytmen forskydes.

Derfor kan det være en god idé at slukke fjernsyn, radio og andet støjende i god tid inden sengetid. Det anbefales, at der slukkes 1 time før sengetid. Dels giver det ro, når der ikke er lys og lyde fra fjernsyn og andet, og samtidig giver du barnet mulighed for at finde ro i sig selv. 


Få styr på døgnrytmen

En fast døgnrytme er et af de mest effektive tiltag til at afhjælpe søvnproblemer. Har I et barn, der falder i søvn meget sent om aftenen, er det vigtigt først at få justeret sengetiden. Dernæst skal I holde en meget fast rytme med de samme sengetider og stå op tider, også i weekender og ferier i en periode for at den nye rytme kan nå at etableres. Når I har fået styr på døgnrytmen, kan I forsøge at slække lidt, og se hvordan det går.


Sæt grænser og vær enige

Manglende grænsesætning fra forældrenes side kan give problemer ved sengelægning. Det er jer som forældre, der bestemmer rutiner og sengetid. Aftal sengetider og rutiner. Bliv enige og hold fast i jeres beslutning. Manglende grænsesætning og uenighed mellem jer opfanger barnet hurtigt.