Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Referat august 2022 

Referat Forældrebestyrelsen d. 22.08.2022 

Sted: Mikkelsbro.


Mødedeltagere:

Forældrerepræsentanter: Dorte (Afbud), Kristina, Marlene, Trine, Ida, Berit 
Personale repræsentanter: Tina, Julie
Pædagogisk leder: Lone Hartmann 
Leder: Mette Buus.    


Dagsorden:


Høringssvar:

Dorte, Kristina, Lone og Mette har været til dialogmøde omkring tildelingsmodellen. 

Tildelingsmodellen er opbygget ud fra ressourcemodellen. Høringssvar laves i forældrebestyrelsen og laves fra MED-udvalget. 


Høringssvar til tildelingsmodellen:

Vi finder disse elementer gode og relevante ift. den nye tildelingsmodel: 
Godt initiativ at invitere til et dialogmøde frem for et informationsmøde. Vi følte os set og hørt. 

Godt at fokusere på at ændre den nye ressourcefordeling så den er mere gennemskuelighed både for forældrebestyrelsen og for personalet. 

Vi kommer med disse forslag/opmærksomhedspunkter til den nye tildelingsmodel: 
Vi stiller spørgsmålstegn ved om normeringen, timer pr. uge på s. 5, kan opretholdes hvis det holdes op mod budget 2023. 

Vi foreslår at der kunne være et rul ift. de institutioner der holder nødåben i ferieperioderne, da de ressourcer der gives til den enkelte institution ikke er tilstrækkelige. Ift. fastholdes og attraktiv arbejdsplads kan der ligeledes være mulighed for at personale vil kunne holde fri i andre perioder end lukkeugerne. 

Vi gør opmærksom på at vi i Nørre Åby Børnehus blot er normeret til 28 madordningspladser, men har 32. Dette vil påvirke kvaliteten og vil påvirke normeringen. 

Der følger ikke ekstra ressourcer til to-sproget børn ifg. høringsmateriale. Dette stiller vi spørgsmål til, da det også ændre kvaliteten, da flere af disse har behov for ekstra ressourcer. Vi har 25% flersporgsbørn i Nørre Åby børnehus. Der er øget forældresamarbejde ift. disse børn, disse møder tager ekstra tid pga. tolk, samt øget ressourcebehov hos flere af disse børn. Disse ressourcer går fra de andre børn i børnehuset.

Vi er det hus der pt. har flest tværfaglige møder. Belastningsgraden bør tages op ift. tidlig indsats ift. visionen om Middelfart barn til Verdens borger. Vi har fere børn vi søger ekstra støtte til, men er ikke et af de huse som har støtteplads og specielplads som dermed får ekstra ressourcer tildelt, ift. støttepladser. Dette vil derved påvirke kvaliteten.

Vi har gamle huse som kræver renovering, hvis vi skal være et attraktivt hus må yderområderne ikke glemmes. 

Vi oplever at mange børn bruger ydertimerne, men dette er der ikke normering til. Kan der tages højde for at vi er en pendler-kommune hvor mange børn har lange dage i tildelingsmodellen? 

Vi har store udfordringer med rekruttering af nyt personale. Færre ressourcer vil påvirke denne udfordring på negativ vis. Vi ønsker at der sættes fokus på hvordan vi fasterholder personale, uddanner nye pædagoger, når ressourcerne nedsættes. Dette vil påvirke kvaliteten hos børnene og trivslen hos personalet.


Høringssvar til budget 2023:

Vi har fuld forståelse for at verden er forandret og alle skal bidraget til denne problematik. Da vi sidder i forældrebestyrelsen i Nørre Åby børnehus er vores fokus dog også på at forbedre kvaliteten af pasningstilbuddet og være opmærksomme på at opretholde minimumsnormering. 

Disse elementer finder vi gode og relevante ved høringsmaterialet ift. Budget 2023. 
Vi sætter pris på at der er fokus på at velfærdsteknologien osv. er medvirkende til godt arbejdsmiljø og godt lederskab.  

Vi sætter pris på at der er fokus på genbrug og bæredygtighed. 

Disse elementer finder vi udfordringer ved høringsmaterialet ift. Budget 2023.
Vi oplever det som problematisk at læse ind i høringsmaterialet, når man ikke er særlig uddannet ift. dette.


Ift. 3 ugers sommerlukket:

Vi stiller spørgsmålstegn ved at man udfordrer børnefamilierne som er presset økonomisk med færre ressourcer til børneområdet og dermed færre pasningsdage. Flere børnefamilier vil have behov for at arbejde mere for økonomisk, at ville kunne klare sig. Færre pasningsdage vil derfor udfordre familierne yderligere. Dog ser vi det som positivt at der sættes fokus på at børn har behov for ferie. 

Vi stiller spørgsmål til om disse besparelser vil påvirke muligheden for skoleudsættelse? Dette vil i så flad påvirke det enkelte barn, de andre børn i samme årgang og på sigt vil det koste flere ressourcer for dette barn. Flere rapporter fra PPR-psykologer har netop beskrevet hvordan besparelser nu på børne-ungeområdet vil koste samfundet dyrt om 30 år. Derfor er vi meget opmærksomme på hvad disse besvarelser og tilbagetrækning af ressourcer vil betyde. 

Vi er uenige i valget om at holde 3 ugers lukke uger og foreslår at fastholde 2 ugers lukket. 

Udfordringerne ses hos børnene som er særligt udfordret i hjemmet, som få flere udfordringer ved at skulle være hjemme 3 uger i træk. Udfordringerne ses yderlige hos familierne om at få ferie i disse 3 uger og derved vil kunne passe egne børn.

Vi forslår at børnene skal holde 3 ugers ferie i perioden uge 28-31, og der derved forsat kun er 2 lukkeuger i sommerferien, men at der så er færre personale og børn i uge 28 og 31. 

Vi foreslår at ændre til nødpasning d. 22. og 23. december. 

Vi foreslår lukkedag dagen efter Kristi himmelfartsdag. 
Det vil være fleksibelt for børnefamilierne at få tilpasset fri og pasning, hvis det blot er få dage ad gangen og ikke kun ligger i sommerperioden. Dette vil ydermere imødekomme de ressourcesvage familier, hvor det kan være nemmere både for barnet for familier at se sig ind i kortere ferie-perioder. 

Udfordringer ift. personalet er bl.a. fastholdes ift. deres ferie på et årshjul. 3 ugers lukket giver ikke frihed og fleksibilitet. Ej heller attraktivt for nyt personale at der ikke er mange feriedage man selv kan disponere over. 

Det kan øge arbejdsglæde og trivsel hos personalet at vide man en længere fri periode omkring Kristi himmelfartsdag. 

Færre aktivitetesmidler:

Vi ser det positive ved at tænke bæredygtigt ved genbrug og mindre materielt forbrug.  

Udfordringer er, at hvis der bruges for mange ressourcer til aktiviteter at ressourcerne skal de tages fra lønpuljen. Dette vil derfor påvirke normeringen og vi bekymre os over om minimumsnormeringen derved kan opretholdes.  

Flere dagtilbud har et underskud at gå ind i 2023 med. Hvordan dækkes det? Det vil påvirke normeringen. 

Aktivitetsmidlerne vil påvirkes af børn med specielle/støtte behov når de er i børnehuse uden tildeling af ekstra ressourcer til særlig støtte. Ressourcerne til fx hjælpemidler osv. vil derfor også gå fra bl.a. aktivitetsmidlerne, hvilket samlet giver endnu færre midler til aktiviteter eller også fra normeringen.  


Ang. prisfremskrivning: 

Vi bekymre os over at vi skal klare økonomien ift. mad, vedligehold, legetøj, hygiejneartikler osv. med samme budget som tidligere, til trods for meget stigende priser. Vi bliver bekymret for hvor disse ressourcer skal hentes, om det vil påvirke normeringen. Det vil derfor påvirke brugen af vikardækning.

Vi kan ikke på nuværende tidspunkt ramme minimumsnormeringen. Færre ressourcer hvor der ikke beskrives hvor ressourcerne skal trækkes fra, bekymre os ift. Hvordan det vil påvirke normeringen? 

Man kunne overveje at inddrage frivillige forældre, særligt i yderperioderne. Man kunne også tænke efterskolerne ind. Vi vil gerne bruge lokalsamfundet. 


Ang. tilbagetrækning af ressourcer:

Vi bekymrer os over de flere tilbagetrækninger der forelægges i høringssvaret. 

Det hænger ikke sammen at de ressourcer der giver til at opretholde minimumsnormeringen trækkes tilbage. Det vil påvirke både børn og personale at minimumsnormeringen ikke er opfyldt, både på kvalitet og trivsel.

Hvis vi skal opretholde minimumsnormeringen vil det betyde at alle ledere, kontormedarbejder, pedeller, 2 konsulent udefra skal være tilstedeværende.  

Dette påvirker igen fastholdes og rekruttering af nyt personale. Dette påvirker igen trivsel hos både personale og børn på negativt vis.

Vi er bekymret for tilbagetrækningen af renoverings-ressourcerne for børne- og skoleområdet. Dette vil påvirke kreativitet, trivsel og det at være et attraktivt børnehus. 


Ang. trivsel hos medarbejdere: 

I høringsmaterialet sættes fokus på at kvalificere medarbejdere og øge trivsel hos medarbejdere. Dette vil kræve ekstra ressourcer, vi stiller spørgsmål til hvor disse ressourcer skal tages fra.